Overige evenementen

Gronsveld--Grenzen in een land zonder grenzen

Donderdag, 28. Juni 2018, 20:00 - 22:00
 

Op donderdag 28 juni organiseert het SHEM-bestuur (Samenwerkende Heemkundeverenigingen Eijsden-Margraten) een presentatie/lezing door Jan Hartmann: Grenzen in een land zonder grenzen.

Jan is geboren en getogen in Oost-Maarland en al decennia werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. In 1986 promoveerde hij al op dit onderwerp: De reconstructie van een Middeleeuws landschap. Jan zal bij zijn voordracht gebruik maken van oude kaarten, zoals de Tranchot-kaart van 1804, en de oudste kadasterkaarten van 1842. Dankzij de huidige mogelijkheden van Internet-cartografie is het mogelijk om die oude gegevens heel precies over de huidige situatie heen te leggen. Met name driedimensionale projecties op het heuvellandschap van Zuid-Limburg geven een prachtig beeld van het ontstaan van de dorpen in de rivier- en beekdalen in de vroege middeleeuwen, en de grote uitbreidingen naar de plateaus vanaf het jaar 1000. Daarnaast zal hij ook een overzicht geven over de politieke geschiedenis van het gebied: er zijn weinig gebieden denkbaar waar op zo'n kleine oppervlakte zoveel verschillende overheden door de loop der tijd hebben gefunctioneerd, en waar zo veel oorlogen hun sporen hebben achtergelaten.

Tot slot zal Jan ook aandacht besteden aan meer recente ontwikkelingen, met name de grote planologische omvormingen van de laatste vijftig jaar. Centraal staat daarbij de vraag hoe we kunnen omgaan met al die relicten van oude dorpen en landschappen. Wat is de rol van "erfgoed" in de vormgeving van het huidige landschap, en hoe kunnen we het levend houden in een snel veranderende wereld.

Voor geïnteresseerden in historie is de presentatie een uitgelezen gelegenheid om eens bijgepraat te worden over onze geschiedenis vanaf het jaar 1000 tot heden en hoe we tegenwoordig bij historisch onderzoek gebruik kunnen maken van nieuwe (digitale) technieken.

Informatie: John Gubbels: 06-22219238) of Jo Purnot: 06-21231979.

 
Locatie : Zaal Café Groeselt
Stationsstraat 23
Gronsveld
Limburg
Nederland