Image

Op de website ww2insouthlimburg.nl wordt een uitgebreid beeldarchief verzameld van gebeurtenissen in Zuid-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
De vele foto's van zowel Limburgse, Geallieerde als Duitse fotografen zijn gerangschikt per gemeente en waar mogelijk voorzien van commentaar.

Een lang filmdocument waarin divers Zuid-Limburgs materiaal uit de Tweede Wereldoorlog bijeengebracht is, van de bezetting tot na de intocht van de bevrijders. Het eerste gedeelte betreft vooral Duits propagandamateriaal. Maastricht en Heerlen nemen een centrale plaats in, maar de bezetting ging ook aan het leven in het Heuvelland niet voorbij. Werving voor leden van de Jeugdstorm vond ook in de kleine dorpsschooltjes plaats. We zien de Reichsschule voor jongens in Valkenburg waar Duitse en Nederlandse jongeren "tot een Germaanse gemeenschap samengesmeed werden". Ook het dagelijks leven vond doorgang waarbij een wielerwedstrijd (natuurlijk rond de Valkenburgse Cauberg) en een bosloop rond het Drielandenpunt verstrooiing konden bieden. Koningin Wilhelmina brengt na de bevrijding een bezoek en we krijgen een kijkje in de grotten van de Maastrichtse St. Pietersberg waar de nationale kunstschatten in veiligheid waren gebracht. De Amerikaanse begraafplaats in Margraten wordt aangelegd en de eerste naoorlogse carnavalsoptocht in Maastricht in 1946 toont de opleving onder de bevolking.

WAARSCHUWING: DEZE FILM BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN VAN DODE LICHAMEN.

De in de oorlog gesneuvelde Amerikaanse soldaten werden vanaf 1945 begraven op een voorlopige Amerikaanse begraafplaats in Margraten. In de jaren daarna werden vele lichamen alsnog gerepatrieerd naar de VS. In 1947 vond herinrichting plaats van de begraafplaats en werden de vaak snel en niet altijd even respectvol begraven lichamen herbegraven. Deze film toont hoe dat in zijn werk ging. Het naar Amerikaans plan ingerichte kerkhof werd in 1960 door Koningin Juliana geopend.