Noorbeek 1921

Het traditionele halen en planten van de Brigida-den bij de kerk van Noorbeek in 1921. Een folkloristisch evenement dat nog steeds ieder jaar plaatsvindt op de 2e zaterdag na Pasen en dat opgenomen is in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Zie HIER voor een uitgebreide beschrijving van de historie en de uitvoering.

Mechelen 1947-1951

Mechelen rond 1950. Een gevarieerd beeld van een typisch Heuvelland-dorp. Niet alleen diverse feestelijkheden zoals Carnaval, een schuttersfeest en een processie passeren de revue, maar ook het winterse landschap en de wateroverlast die een klein riviertje als de Geul kon veroorzaken.

Zuid-Limburg 1929

Een mooi overzicht van Zuid-Limburg in de jaren '20. Van Maastricht tot de oostelijke mijnstreek komen diverse markante plaatsen aan bod. In de film wordt nog gesproken over het Vierlandenpunt bij Vaals. Verwijzend naar het neutrale ministaatje Moresnet dat echter in 1920 opgeheven werd en aan België toegewezen (Zie de WIKI over dit bijzondere verhaal)

Gronsveld 1946

De traditionele Grote Bronk (processie) in Gronsveld. Een filmreportage uit 1946.

Watersnood 1926

In 1926 werden grote gebieden getroffen door een watersnood. Zowel de Maas als de Rijn traden in januari door een combinatie van smeltende sneeuw en overvloedige langdurige regenval buiten hun oevers. In zowel Limburg, Brabant als Gelderland werd veel schade veroorzaakt. Ook  dorpen in het Heuvelland hadden van de wateroverlast te lijden.

Een boerderij rond 1918

Een film die onderdeel was van een groot educatief vierluik over het leven in Zuid-Limburg. De boerderij die hier in beeld is, is de Hoeve Lichtenberg op de Sint Pietersberg in Maastricht. De hoeve en de scenes mogen model staan voor het agrarische bedrijf rond 1920 zoals zich dat ook in de dorpen van het Heuvelland afspeelde. 

Zuid-Limburg rond 1918, een vierluik

Een groot vierluik over het leven in Zuid-Limburg rond 1920. Vooral bedoeld als educatief materiaal voor de school. De oorspronkelijke delen waren "Maastricht", "Landbouw en veeteelt in Limburg", "Mergel-industrie" en "Valkenburg en omgeving".

Verkennerij Valkenburg jaren '50

Een beeld van de verkennerij in Valkenburg in de jaren '50. Diverse activiteiten komen in beeld, niet alleen de typische verkenners-activiteiten maar ook de assistentie bij een uitvaart.

Gulpen 1937, de Kermisman

In 1937 bracht de kermis in Gulpen heel wat meer mensen op de been dan tegenwoordig. Bij de sluiting werd een stropop in een treurende optocht ten grave gedragen en verbrand.

Zuid-Limburg tussen de buren

De plaats die Zuid-Limburg ingenomen heeft tussen België en Duitsland. Veel beeldmateriaal, van de Staatsmijnen tot een Amstel Goldrace door het Heuvelland.

Vaals 1959, Gulpen in de jaren '60-70

Het dagelijks leven in Vaals en in Gulpen, een verzameling fragmenten gefilmd door diverse amateurfilmers vanaf 1959 tot in de jaren '70.

Keizer Wilhelm in Eijsden 1918

Op 10 november 2018, een dag voor het einde van WO1, vluchtte Keizer Wilhelm II naar Nederland om asiel te vragen. Hij kwam uit Spa (waar hij in het Duitse hoofdkwartier verbleef) en arriveerde per auto aan de grens in Withuis bij Eijsden, veroorzaakte daar nogal wat commotie, en reisde per trein door naar Doorn waar hij in ballingschap ging.

De dorpsgemeenschap van Eys in 1963

Eys in 1963. Een lange film over het leven in een dorpsgemeenschap, iedereen kent elkaar en ontmoet elkaar in de dorpswinkel. We zien de inwoners "puur en onopgesmukt".

Nuth van Toen, de jaren '40 en '50

Nuth in de jaren '40 en '50. Diverse beelden, we zien o.a. een brandweeroefening.

Dierentemmerschool in Valkenburg

In Valkenburg opende Erie Kant in 1947 op de Cauberg een school voor dompteurs met dierentuin. Deze opleiding, die dompteurs afleverde voor circussen over de hele wereld, bestond tot 1971.

Champignonkwekerij in Valkenburg

De mergelgrotten waren uitermate geschikt voor het kweken van champignons. In de Gemeentegrot werd vergunning verleend voor een kwekerij "mits het vreemdelingenverkeer geen hinder ondervond" van 1936 tot 1947, met een onderbreking door de oorlog.