Overige evenementen

Gronsveld--Torenmolen Gronsveld viert 400 jarig bestaan

Zondag, 15. Juli 2018, 12:00 - 16:00
 
torenmolen gronsveldf2a6cf8bb8e5d281d97069217ad15449.jpg

Op 18 juli 1618 werd de eerste steen gelegd voor de Torenmolen van Gronsveld, de oudste windmolen van Limburg. Het Limburgs Landschap heeft onlangs groot onderhoud aan het complex laten uitvoeren. Op zondag 15 juli wordt met een bijzondere feestelijke Open Dag het 400 jarig bestaan gevierd. Ook u bent van harte uitgenodigd.

Tijdens de Open Dag presenteren zich op een infomarkt organisaties, die ieder op hun eigen manier zich inzetten om dit apart stukje heuvelland te beschermen. Ook voor de kinderen is er een leuk en gevarieerd programma van kruikarrace tot het wannen, vlegelen en het malen van het graan. Of bezoeken ze stiekem de boomgaard om te snoepen van de overrijpe pruimen?

 

Molenaar
De zwaaiende wieken van de molen nodigen passanten uit voor een bezoek. Ratelende tandwielen laten de molenstenen het graan malen. Leden van het Gilde van Vrijwillige molenaars controleren het hele maalproces. Het ambacht van de molenaar is onlangs aangewezen door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed. Een mooi moment om daar bij de Open Dag bij stil te staan.

 

Veel te doen
Het onderhoud van de oude hoogstamboomgaard, met nestplaats voor een paartje steenuiltjes, vraagt veel aandacht. Pomologen planten nieuwe bomen, waaronder het Gronsvelder Klumpke. Leden van de IVN-snoeibrigade zorgen voor de jaarlijkse snoeibeurt. Van het fruit wordt appel- en perensap geperst. In het bakkus brandt het vuur in de oven. Van het versgemalen meel en het fruit uit de boomgaard worden vlaaien klaargemaakt. Als de oven de juiste temperatuur heeft, worden de vlaaien gebakken.
Onder de fruitbomen blèren de lammetjes van het Mergellandschaap omdat het moederschaap geschoren wordt. Tussen de kippen op het erf scharrelt een kloek met de kuikens van het Mergellandhoen.
Rond de paddenpoel is een groepje jonge onderzoekers bezig met vangnet en loep om de waterbeestjes te tellen.

 

Kom zelf kijken!
Leden van de Kemedie van heemkundevereniging Grueles vrolijken de bezoekers op met hun liederen uit hun musical Speul ende Zank.
U bent tussen 12.00 en 16.00 uur welkom om onder het genot van een drankje en een vers gebakken stukje vlaai te komen kijken naar al het moois wat de jarige Torenmolen Gronsveld aan de Rijksweg 90, 6228 XZ in Maastricht te bieden heeft.

 
Locatie : Torenmolen Gronsveld
Rijksweg 90
Maastricht
6228XZ

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.