Overige evenementen

Eys--Krönungsmesse Muziekdagen Eys

Zondag, 24. Juni 2018, 11:00
 

In het kader van de Muziekdagen Eys: de traditionele afsluiting met de Krönungsmesse van W.A.Mozart in de St. Agathakerk van Eys.

De traditie (sinds 1962) wordt dit jaar voortgezet in de volgende bezetting:
- Barbara Haveman (sopraan), Lien Haegeman (alt)
- Pascal Pittie (tenor) en Sef Thissen (bas)
- Tjeu Zeijen (orgel)
- Dameskoor Octavia uit Eys en leden van zangkoren uit Eys e.o.
- Het orkest is samengesteld door Wilfred Sassen uit musici van het Conservatorium van Maastricht
- Het geheel staat onder leiding van dirigent Edouard Rasquin.
Entree : € 25,= (zijbeuken € 5,=)

Het festival dankt zijn ontstaan in 1962 aan de oprichting van een orgelcomité in Eys dat geld inzamelde voor de restauratie van het Müller-orgel (1844) in de St. Agathakerk. De tenor Tom Brand (1917-1970) woonde in Eys en initieerde bij de ingebruikname van het gerestaureerde orgel een 4-daags muziekfestival met als hoogtepunt de uitvoering van Mozart’s Krönungsmesse met vermaarde solisten, de koren St. Cecilia en het Dameskoor uit Eys en het LSO onder André Rieu senior. 

De vermaarde organisten Louis Toebosch en Albert de Klerk gaven orgelconcerten. Het succes van dit 'Orgelfeest' uit 1962 leidde tot een jaarlijks vervolg, steeds in juni. Tom Brand inviteerde uit zijn Nederlandse (o.a. Naarden en Amsterdam) en buitenlandse netwerk topsolisten voor zangrecitals en de jaarlijkse Krönungsmesse in Eys: Agnes Giebel, Maria Stader en Herman Schey zongen in Eys. Na de dood van Tom Brand pakten de tenor Peter Kokkelmans uit Eys en dirigent Edouard Rasquin in 1974 de draad van de Muziekdagen Eys succesvol weer op. 

www.muziekdageneys.nl

 
Locatie : St. Agathakerk Eys
Grachtstraat
Eys

 knop aanmelden 1

Als u een evenement wilt aanmelden, klik dan op bovenstaande knop.